Dotaz

Lucie, 3. 10. 2020

Dobrý den mému téměř ročnímu synovi byl náhodně zjištěn pokles protilátek IgG a lehce i IgM. Protilátky IgA. Odběry byli prováděny z podezření na ABKM. V deseti měsících hodnoty IgG 2,58 a IgM 0,25 ovšem téměř žádná nemocnost a pokud byla tak se s tím propašoval velmi dobre. Pouze jako novorozenec zahlenění,hlenovita stolice,neprospivani proto podezření na ABKM která se částečně potvrdila přechodem na speciální antialergeni mléčnou formuli nikoliv však z krve. Od půl roku vše v pořádku krásné prospívá a nemá žádné potíže .Paní doktorka velmi vážně uvažuje o nasazení imunoglobulinů. A já se chci zeptat na Váš názor a jestli je to nutné při takovýchto hodnotách a téměř nulové nemocnosti a zda-li je ještě nějaká šance že se stav sám upraví a jedná se jen o přechodnou poruchu? Děkuji a přeji hezký den.

doc. MUDr. Pavlína Králíčková, Ph.D., 11. 10. 2020

Dobrý den, nejsem pediatr, starám se o dospělé pacienty. Pak také neznám další výsledky Vašeho syna. Nicméně zcela obecně, pokud hovoříme o tzn. přechodné hypogamaglobulinémii v dětství, tedy situaci, kdy se množství protilátek v krvi opožďuje vůči vrstevníkům, pak většinou platí pravidlo, že se protilátky podávají jen u těch, kteří jsou opravdu nemocní. Do dvou let věku miminka a někdy až do 5 let věku nelze s jistotou říci, zda se jedná o vrozenou poruchu imunity či jen opožděné vyzrávání. To ukáže jen čas. Hlavní a rozhodujícím faktorem k nasazení protilátek je stupeň nemocnosti. Pokud tam nejsou jiné okolnosti, pak bych osobně doporučila vyčkat a učinila laboratorní kontrolu za 3 měsíce. S pozdravem

Zaujal Vás tento dotaz?

Také položte dotaz do poradny.