Poradna lékaře

Souhlas se zpracováním mých osobních údajů, včetně osobních údajů zvláštní kategorie

Vaše dotazy

Dotaz

Eva, 16. 11. 2020

Dobrý den, od r. 2012 mám diagnostikovanou monoklonální gamapatii IgG kappa v.s. 7,4 g/l, jsem sledována na hematologii, poslední výsledky z května 2020: IgA celkový 1,75, IgG celkový 14,78, IgM celkový 0,38. Zajímá mne, zda mám výhodu či nevýhodu vzhledem k možnosti nákazy Covid-19, tedy zda tyto hodnoty imunoglobulinů mají nějaký vliv na to, jak se organismus vyrovná s případnou nákazou. Děkuji za odpověď.

Prim. Mudr. Martin Šmakal, 23. 11. 2020

Dobrý den, asi Vás zklamu. Přítomnost papaproteinu neznamená žádnou výhodu. Paraprotein je je vlastně chybná protilátka, která moc pomoci nenadělá. Proto ji vždy odečítáme od celkové ho...

Dotaz

Michalis, 9. 11. 2020

Dobrý den,prosím vás mám parazity a hledám odborníka na parazity v Ostravě.to nejhorší je že ani testy nic neukázali ale já sem přesvědčení že je mam.dekuji za váš čas

doc. MUDr. Pavlína Králíčková, Ph.D., 14. 11. 2020

Dobrý den, v tomto ohledu Vám poradit asi nedokážu. Parazité patří do oboru infekční a cestovní medicíny, když pomineme běžné roupy, které může stanovit každý praktický lékař. Jen mi není ...

Dotaz

Daniela, 7. 11. 2020

Dobrý den, je mi 46 let a už téměř rok jsem v PN. Teď v prosinci mě čeká operace krční páteře ( vyhřezlé ploténky). Je logické, že bolesti a trnutí krční páteře jsou na místě..Co mě ale znepokojuje, že cca před 2 měs.mě začaly bolet svaly na rukou, postupně se přidaly i bolesti kloubů po celém těle, která se nehorázně stupňuje.. Dr.mi vzala odběry na CRP, měla jsem 6. Testy na Covid mám negativní.. Na netu jsem si hodně o těchto problémech přečetla a požádala jsem lékařku o odběry na boreliózu a chlamýdie.. Výsledky budou příští týden..Tak snad se dozvím víc, protože jsem už opravdu nemohoucí a bezradná.. Chtěla jsem se zeptat na váš názor.. Zda by jste mi ještě neporadili, o co by se mohlo jednat, kam Dr. nasměrovat? Moc vám děkuji za ochotu...

doc. MUDr. Pavlína Králíčková, Ph.D., 14. 11. 2020

Dobrý den, nelze vyloučit, že i část obtíží s krční páteří může souviset. Předpokládám, že neurolog Vás viděl a příčinu dalších obtížích neshledal. V případě, že budou testy na boreliosu a...

Dotaz

Věra, 4. 11. 2020

Dobrý den, je mi 67 let a v posledním roce trpím na opakovaný herpes. Užila jsem za půl roku asi 60 tablet Herpesinu, 11 injekcí B 12, vitamíny a herpes se mi stále vrací. Buď vaginálni, nebo puchýřky na šíji, paži. Začne to únavou, rychle mi stoupá tlak až na 160/110 a celkově mi není dobře. Herpesin situaci zlepší, ale nevyřeší. Mám i Isoprinosin, ale zatím jsem ho neužila. Měla bych preventivně? Léky špatně snáším, nespím po nich. Užívám 1 Ketilept 25mg na noc a to už 5 let. Ráno 1/2 hormonu štítné žlázy. Jim zdravě, moc se nenamáhám. Prosím o radu. Děkuji. Věra

doc. MUDr. Pavlína Králíčková, Ph.D., 4. 11. 2020

Dobrý den, isoprinosine je jistě dobrá volba. Nežádoucí účinky nemívá, jen je potřeba dodržovat pitný režim. Spánek neovlivňuje. Jediná nevýhoda je poměrně vysoký počet tablet za den. Sama...

Dotaz

Kamila, 3. 11. 2020

Dobrý den paní doktorko, měla bych dotaz týkající se vysoké hodnoty ASLO v krvi v graviditě. Poslední cca 4 roky mě trápí opakované streptokokové angíny - přibližně 3x do roka. Po několika antibiotikách mi v roce 2017 byla zjištěna hodnota ASLA v krvi 874. Byla jsem přeléčena penicilinem ve formě injekcí+retarpen. Od té doby se mi ASLO postupně snižovalo, anginy ale i přesto cca 2x do roka. Nejmenší hodnota mi byla naměřena 370 v červnu 2020, dnes ale opět výsledek 493. Žádné příznaky nemoci nyní nemám. Poslední angínu jsem měla v květnu 2020 poté v červnu zánět štítné žlázy. Může být zvýšená hodnota spojená ještě s tímto zánětem? Po poslední angíně jsem ještě brala Luivac. A hlavně bych se chtěla zeptat, zda zvýšená hodnota ASLA v krvi může nějak negativně ovlivnit plod? Jsem v 6 týdnu těhotenství a bojím se toho. Předem moc děkuji za odpověď.

doc. MUDr. Pavlína Králíčková, Ph.D., 4. 11. 2020

Dobrý den, ASLO ve své podstatě značí přítomnost protilátek proti Streptokoku, který často působí angíny. Ke vzniku vysoké hodnoty ASLA může dojít i po jediné angíně, hodnoty mohou kolísat...

Dotaz

Kateřina, 25. 10. 2020

Dobrý den před třemi lety jsem při nástupu do jedné fabriky jsem začala mít potíže ...podstoupila sem uzávěr srdce tepnou v tříslu...kašel ale nepřestal tak jsem to řešila z klinikou pro nemoc z povolání a mám uznanou nemoc z povolání na astma na chemické látky ...ale od té doby mám zvýšenou teplotu 37-37,5 jsem neustále unavená večer moc dobře nespím probudím se unavená a tak 3x za den se mi spustí rýma čirý hlen a buď teče...a nebo naopak mám ucpání nos a pocit jak když se topím.a také mám neustále průjem žlutá páchnoucí stolice (po ránu) Děkuji za odpověď

doc. MUDr. Pavlína Králíčková, Ph.D., 28. 10. 2020

Dobrý den, bohužel nejsem nejsem schopná erudovaně odpovědět. Předpokládám, že jste absolvovala vyšetření u alergologa a bylo Vám také vyloučeno nějaké systémové autoimunitní onemocnění či...

Dotaz

Michal, 27. 10. 2020

Dobrý den, existuje nějaký skríningový anamnestický test na poruchu buněčné imunity? Děkuji

doc. MUDr. Pavlína Králíčková, Ph.D., 28. 10. 2020

Dobrý den, jeden zázračný test na vyšetření buněčné imunity bohužel nemáme. Jediné, co je dostupné, je možnost novorozeneckého screeningu u rizikových novorozenců. Tento test z pouhé suc...

Dotaz

Monika, 22. 10. 2020

Dobrý den, chci se zeptat už nějakou dobu mám rýmu jsem zahlenena teplotu nemám nejvíce jsem měla 37,2 snažím se odpočívat ale asi v pondělí jsem si uvědomila že skoro nic necítím snažím se inhalovat a stále nic moje otázka zní myslíte že se mi čich vrátí? Ještě bych chtěla zmínit že jsem ve 34 tydnu těhotenství děkuji za odpověď

doc. MUDr. Pavlína Králíčková, Ph.D., 24. 10. 2020

Dobrý den, bohužel pro lékaře poměrně málo informací. Pro ztrátu čichu by byl vhodný test na COVID. Pokud pomineme COVID, tak o čich člověk poměrně často přichází s dlouhotrvající rýmou a ...

Dotaz

Lukáš, 21. 10. 2020

Dobrý den, už 10 dní mě trápí zvýšená teplota. Ze začátku jsem si myslel, že to je COvid, protože teplota byla vyšší a bolely mě svaly a klouby. Ovšem tyto příznaky odezněly, test byl negativní a zvyšená teplota stále přetrává. Nevíte čím to může být?

doc. MUDr. Pavlína Králíčková, Ph.D., 24. 10. 2020

Dobrý den, nejpravděpodobnějším vysvětlením je nějaké jiné virové onemocnění. Záleží na dalších příznacích a celkovém stavu. Pokud budou teploty přetrvávat déle, je vhodné vyšetření u lé...

Dotaz

Lucie, 3. 10. 2020

Dobrý den mému téměř ročnímu synovi byl náhodně zjištěn pokles protilátek IgG a lehce i IgM. Protilátky IgA. Odběry byli prováděny z podezření na ABKM. V deseti měsících hodnoty IgG 2,58 a IgM 0,25 ovšem téměř žádná nemocnost a pokud byla tak se s tím propašoval velmi dobre. Pouze jako novorozenec zahlenění,hlenovita stolice,neprospivani proto podezření na ABKM která se částečně potvrdila přechodem na speciální antialergeni mléčnou formuli nikoliv však z krve. Od půl roku vše v pořádku krásné prospívá a nemá žádné potíže .Paní doktorka velmi vážně uvažuje o nasazení imunoglobulinů. A já se chci zeptat na Váš názor a jestli je to nutné při takovýchto hodnotách a téměř nulové nemocnosti a zda-li je ještě nějaká šance že se stav sám upraví a jedná se jen o přechodnou poruchu? Děkuji a přeji hezký den.

doc. MUDr. Pavlína Králíčková, Ph.D., 11. 10. 2020

Dobrý den, nejsem pediatr, starám se o dospělé pacienty. Pak také neznám další výsledky Vašeho syna. Nicméně zcela obecně, pokud hovoříme o tzn. přechodné hypogamaglobulinémii v dětství, t...

Dotaz

Jitka, 2. 10. 2020

Dobrý den. Právě jsem jistila, že mám pásový opar- puchýřky mám již asi 7 dnů. Můj dotaz zní -dcera je v 7 měsíci těhotenství a včera u mě byla na návštěvě. Když byla malá, prodělala neštovice. Hrozí nějaké riziko pro miminko?

doc. MUDr. Pavlína Králíčková, Ph.D., 11. 10. 2020

Dobrý den, inkubační doba planých neštovic jsou přibližně 2 týdny. Pokud k prvnímu nakažení dojde v průběhu těhotenství, bývá průběh velmi často závažnější s rozvojem zápalu plic. Proto ...

Dotaz

Alena, 28. 9. 2020

Krásný den chci se zeptat čím posílit synovi 4 roky imunitu ob týden má rýmu Děkuji

doc. MUDr. Pavlína Králíčková, Ph.D., 1. 10. 2020

Dobrý den, předpokládám, že Váš syn navštěvuje předškolní zařízení. Častost rýmy v tomto věku je velmi častá a zároveň přirozená. "Promoření se" či výuka imunitního systému chcete-li, j...